Print this page

The Corps Memorial

The Corps of Royal Engineers Memorial

National Memorial Arboretum, Alrewas, Staffordshire

widescene

 

In May 2007, the Chief Royal Engineer, General Sir Kevin O'Donoghue KCB CBE opened the Corps of Royal Engineers memorial at the National Memorial Arboretum in Staffordshire to commemorate all those sappers who have fallen in the line of duty.

The central concept of the memorial is four imposing granite rocks each weighing approximately 10 tonnes the rocks were presented to the Corps by the especially for use in this memorial. These four large random blocks of granite presented a challenge of how they could be physically and visually bought together to form an appropriate and satisfying memorial.

The finished design by Dr Richard Kindersley was to place the four stones in a circle on concrete foundations and floated off flush with the grass each stone is raised 150mm above its foundation on four stainless steel dowels making the huge blocks apparently float above ground level. They provide an interesting visual metaphor of the ability of the Sapper to intervene in, and control, the physical and geographical environment.

All Sappers are encouraged to visit the Corps Memorial and are also encouraged to visit the other plots at the National Memorial Arboretum, near Alrewas in Staffordshire.